Et dødsfald: Jørgen Skou
Det skal med sorg meddeles at en af de mest markante skikkelser i Arthur Andersen Danmarks historie, Jørgen Skou – er afgået ved døden.
Jørgen Skou er død.
Der er mennesker, man aldrig glemmer. Jørgen Skou er en af dem.
Nekrolog af statsautoriseret revisor John Andersen , tidligere partner i Arthur Andersen
Jørgen Skou startede i 1969 hos Arthur Andersen & Co. som en glad og intelligent, men håbløs revisorassistent. Heldigvis forlod han revisionsafdelingen i tide, og kastede sig over skatteretten. Og da han løbende bestod de krævende eksaminer som HD (R) og senere teoretisk og praktisk revision og skatteret på under den normerede tid, så lå vejen åben for ham til også at blive statsautoriseret revisor og siden partner i det internationale Arthur Andersen.
Han lærte tidligt at undervise, og det er endnu ikke lykkedes mig at opleve et indlæg eller foredrag med Jørgen på podiet, hvor deltagerne ikke følte sig underholdt på et plan, der gjorde at man både lærte – og morede sig. En dejlig kombination.
Hans undervisning på Niels Brock havde endvidere den store fordel for AA, at vi fik ansøgninger fra mange af hans elever. En fantastisk hjælp i en tid, hvor der ligesom nu, var stor efterspørgsel efter medarbejdere.
Internt i firmaet og blandt sine mange skatteklienter blev han også værdsat for sine uomtvistelige evner som kommunikator, og mange journalister kontaktede ham for kommentarer, idet han havde en for dem uvurderlig evne til at kunne tale i overskrifter.
Fx når journalisten fra TV spurgte om moralen i, at virksomheder minimerede skatten ved at foretage store skattemæssige afskrivninger. Så kom Jørgens klare svar, som var lige til avisoverskrifterne: Vi rådgiver ikke klienterne om skattepolitik, men om skatteret.
At Jørgen alligevel blev bedt om at deltage i det daværende Stavad udvalg siger kun noget om, at selv skatteministre anerkendte Jørgens store faglige dygtighed.
Jeg havde fornøjelsen af at følge Jørgen også i årene efter den sygdom, der tvang ham til at stoppe sit arbejdsliv. Hans hjem i Frankrig stod altid åbent, og han underholdt alle gæster i vanlig stil med den form for humor, som udmærker sig ved aldrig at være på andres bekostning.
Endnu en dejlig egenskab hos et menneske, man aldrig glemmer.
Skou-familien i Cannes – december 2006
*****************************************************************************************************************************
En stor personlighed er gået bort
Nekrolog af fagdirektør Niels Ebbe Andersen og fagdirektør Judith Irene Skou, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer
Det er med stort vemod, at vi har modtaget meddelelse om, at statsautoriseret revisor Jørgen Skou er død kun 61 år gammel. Vi mindes Jørgen Skou som en meget levende, energisk, sprudlende, ubestridt dygtig og altid kampklar specialist i danske og internationale skatteforhold. Det kampklare har formentlig sin rod i hans sorte bælter i judo ligesom hans tid som aktiv vægtløfter var et godt udgangspunkt for at løfte de tunge opgaver, hans karriere gav ham gennem årene.
Jørgen Skou blev Niels Brocker i 1969 efter en handelsuddannelse i DFDS. Han blev ansat i revisionsfirmaet Arthur Andersen & Co samme år, bestod HD eksamen i 1972 samt revisoreksamen i 1973 og blev en af Danmarks yngste statsautoriserede revisorer, da han modtog beskikkelse i marts 1974. Jørgen Skou blev partner i Arthur Andersen & Co i 1979 og under ham voksede firmaets skatteafdeling til at blive landets største. Han var gennem mange år Liason Partner mellem Arthur Andersen i Europa og Sydamerika, hvilket indebar mange rejser og udfordrede hans enestående kommunikative egenskaber.
Han blev med sin direkte, skarpe og humoristiske indgangsvinkel til skatteretten en højt skattet lærer på Niels Brocks Handelsakademi, på HD-studiet og cand.merc.aud.-studiet på Handelshøjskolen i København. Det gav sig blandt andet udtryk i, at han på Niels Brock blev valgt af de studerende til årets lærer mange år i træk. Han var en hyppigt anvendt foredragsholder i både ind- og udland og evnede som få at forklare komplicerede regler, så de forekom indlysende enkle. Sidstnævnte gjorde ham også til en meget anvendt og citeret specialist på TV, i diverse nyhedsudsendelser, i aviserne samt som deltager i danske erhvervsdelegationer, hvor han evnede at markedsføre danske skatteregler, så de virkede tiltrækkende på udenlandske investorer. I sandhed en kunst.
Jørgen Skou var forfatter til bogen: Håndbog i internationale Skatteforhold sammen med advokat Jørgen Berg og i en årrække sammen med skatterevisor Christen Amby radioens skatteekspert, hvor han besvarede spørgsmål fra lytterne i direkte udsendelser. Et samarbejde han satte pris på og som blev aktivt igen i undersøgelsesudvalget vedrørende Himmerlandsbanken, hvor de begge deltog som regeringsudpegede eksperter.
Jørgen Skou var ikke kun en dygtig revisor men også en festlig, social, livsglad og meget fortællende person. Mange har nydt stor glæde af hans entusiastiske og detaljerede beretninger om historie, hvad enten det var om et af Napoleons mere eller mindre berømte slag, om forskellige historiske kilders beskrivelse af samme hændelse eller om Cimbernes færd ned gennem Europa. Han blev ikke uden grund omtalt som et ”omvandrende leksikon”. Men han var mere end det. Han krydrede sin viden med anekdoter, personlige analyser og nuancer. Tilsvarende detailviden og -rigdom havde han også om musik og vin. Et af hans meget yndede udtryk var: ”Viden giver glæde om ting”. Jørgen Skou bragte glæde til de mennesker, der omgikkes ham, også i kraft af sin veludviklede selvironi og sin venlige betænksomhed over for andre. Han gik aldrig forbi en hjemløs uden at give ham eller hende et venligt smil og en – ikke lille – mønt.
Sygdom satte en brat stopper for 25 fantastiske år i Arthur Andersen, men han beholdt sin beskikkelse som statsautoriseret revisor, da han slog sig ned som pensionist i Sydfrankrig i 1999, hvor han afgik ved døden den 19. maj 2008. En stor personlighed er ikke blandt os mere.